Ik heb een familie opstelling bij Jeroen gedaan. Een super mooie ervaring die mijn leven heeft verandert. Een ervaring die mijn leven heel veel vrijheid heeft gegeven. En dat alleen door tijdens de opstelling energetisch voorgeschoteld te krijgen dat verantwoordelijkheid nemen en vrijheid krijgen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De aanleiding
Ik vroeg me al een tijdje af hoe het kwam dat ik in liefdesprocessen en werkprocessen vanuit een krachtige, onafhankelijke persoonlijkheid soms verwordt tot iemand die tegen z’n zin in dingen doet en voelt dat hij z’n rol in het stuk eigenlijk stapje bij stapje heeft laten gaan.
De rol van Jeroen vooraf
Jeroen belde me vóór de datum van de familie opstelling twee keer op om met me te bespreken wat het onderwerp kon zijn. Door zijn interessante vraagstelling vanuit invalshoeken de ik zelf niet eerder zag kwamen we uiteindelijk uit op: grenzen aangeven

De rol van Jeroen en van degenen die hem als vrijwilliger omringen
De familie opstelling middag heb ik ervaren als iets heel bijzonders.
Jeroen is duidelijk bij de introductie en laat mensen zich op hun gemak voelen door zijn rust en openheid.
De vrijwilligers gaven en vormden vanaf het moment dat ik binnenkwam een positieve energie laag. Er werden twee sessies gedaan. In de eerste sessie speelde in zelf ook een rol. En het bijzondere is: je kent een persoon niet en toch zeg je in de rol die hij jou geeft en op basis van de energie die ontstaat en die jij voelt aan degene die de familie opstelling van zichzelf ziet uitgerold worden precies de dingen die ‘kloppen’

Ik heb zelf in een groep met de één soms iets minder connectie dan met de ander. Het bijzondere was dat ik de rol van mijzelf in mijn opstelling gaf aan degene met wie ik op dat moment een iets mindere connectie voelde en toch voelde dat vanaf het begin heel goed en juist.
Er ontspon zich in ongeveer twee uur echt een bijzonder verhaal. Je bent toeschouwer en regisseur tegelijk. Jij geeft de poppetjes energie door te kiezen voor een bepaald persoon en de energie die ontstaat tussen de mensen die in de opstelling spelen doet de rest. Zo kwam het bij mij over.
Je bent toeschouwer en mag ook in het spel ingrijpen. Je bent dus als het ware ook de regisseur. Jeroen z’n rol op dat mnoment is op de achtergrond. Hij heeft blijkbaar vertrouwen dat de energie z’n werk doet en dat doet het dan dus ook. Soms laat hij zich even horen.
Zijn vragen en opmerkingen aan mij waren precies wat ze moesten zijn.

Nu
Het lijkt zo simpel .. en dat is het eigenlijk ook. Vanaf het moment dat ik de Spiegelgracht deur uitstapte voelde ik door wat zich die middag had afgespeeld in mijn opstelling dat ik doorhad waarom het in mijn leven ging zoals het ging. Ik zocht vóór de opstelling de oplossing altijd bij mezelf maar vergat één ding.
Als je in vrijheid wilt leven en als je weet dat in vrijheid en onafhankelijkheid jouw kernwaarden het beste tot z’n recht komen dan ontkom je er niet aan om verantwoordelijkheid te nemen om die vrijheid te realiseren. En als je dan merkt dat als je dat doet met die gedachte … dan gaat het vanzelf. Je hoeft er alleen maar bewust van te zijn.
En dat ben ik. Dankzij het cadeau van mijn vrienden. Dankzij de zorgzaamheid en het vertrouwen van Jeroen. Dankzij de mensen die om hem heen zijn als vrijwilliger.

Hartelijke groet,
Marc